In Nederland zien we gelukkig geen straathonden meer. Helaas kennen veel landen een honden overschot. Ongeveer 8% van de jaarlijks 150.000 geplaatste honden in Nederland is een straathond uit het buitenland. 25% komt van erkende fokkers. De rest -100.000 honden- komt via illegale hondenhandel en broodfok naar de nieuwe baas. Zij nemen het niet zo nauw met de gezondheid en het welzijn van de dieren. In dit perspectief is elke herplaatste hond een welkom alternatief voor de broodfok. (Bron: Stray Animal Foundation Platform)
Omdat er al zoveel honden op de wereld zijn die geen toekomst hebben, is het altijd goed voor een herplaatser te gaan. Dat kan natuurlijk ook in een Nederlands asiel zijn. De wachtlijst voor een leuke, betrouwbare gezinshond uit het asiel is opgelopen tot 12.000 aanvragen. Als er wel leuke, sociale honden binnenkomen in de asielen, dan zijn ze vaak al heel snel geplaatst omdat de mensen ervoor in de rij staan.
Broodfokkers in ons land verdienen veel geld met het plaatsen van pups die in echt nare omstandigheden opgroeien, vaak te snel bij moeder weggehaald. De moederhondjes hebben het nog zwaarder, zij krijgen geen daglicht en zijn nauwelijks bekomen van het voeden van het ene nest of ze worden alweer klaargemaakt voor het volgende. Veel van deze pups komen uit Oost-Europa, daar is nauwelijks controle op hygiëne en leefomstandigheden. Ze worden op Marktplaats als Nederlandse hond aangeboden.
Ga je ondanks het hondenoverschot voor een rashond, doe het dan via een erkende fokker. Je betaalt een hoog bedrag en krijgt te maken met een wachtlijst, maar de kans op een erfelijke afwijking is aanzienlijk kleiner. Zo’n 40% van de rashonden heeft erfelijke problemen, denk aan de Bulldog met ademhalingsproblemen, heupproblemen bij Retrievers of hartproblemen bij de Sennenhonden.
Wij zetten ons in voor de al bestaande buitenlandse zwervertjes. Ze hebben een kort en slecht leven voor zich. Niemand die geld aan ze verdient, ze komen volledig gevaccineerd naar Nederland en worden in het gastgezin geobserveerd op hun energie en gedrag, zodat we de juiste mensen bij ze kunnen zoeken. We doen vooraf altijd een huisbezoek waarbij het hele gezin aanwezig is, omdat we op die manier het beste beeld krijgen bij de leefsituatie en welk hondje daarbij past. Ook na plaatsing houden we contact en als er vragen zijn of je ervaart probleemgedrag bij de hond, dan zijn wij er om je van adviezen te voorzien. Als je een hond uit het buitenland adopteert, dan teken je een plaatsingsovereenkomst waarin afspraken worden vastgelegd. Mocht er onverhoopt iets gebeuren waardoor je niet meer voor de hond kan zorgen, dan nemen we de verantwoordelijkheid over en gaan op zoek naar een geschikte plek voor de hond.
Ervaringen
Wil je ons helpen?
Dat kan op vele manieren. Kies voor een straathond, word gastgezin, vluchtbegeleider of donateur. Al voor €1 per maand kan je helpen!