Achter de schermen

Lees hier wat er allemaal gebeurt achter de schermen voordat een hondje eenmaal zijn/haar thuis voor altijd heeft gevonden. Met meerdere organisaties werken we al jaren aan het straathondenprobleem op Lesbos. De laatste tijd zien we een toename van gedumpte pups, waar de arme diertjes niet om gevraagd hebben. De moederhond van een eigenaar is niet gesteriliseerd en de pups zijn niet welkom. Daarvoor wordt hulp gevraagd door oplettende Grieken of vakantiegangers. De pups worden gedumpt op plaatsen waarvan men weet dat ze daar snel gevonden worden. Dit maakt ons boos, maar tegelijkertijd beseffen we dat het de start is van een langzame verbetering. Voorheen waren die pups er zeker ook, maar eindigden ze op een andere manier. Wij gaan altijd in gesprek met eigenaren over sterilisatie van hun huishond als ze ons om hulp vragen bij bemiddeling en herplaatsing van ongewenste pups.

Mentaliteit

Het is belangrijk dat de mentaliteit nog meer gaat veranderen. Naast de verplichting om moederhond (en de eventueel andere aanwezige volwassen honden) te laten steriliseren, vragen we hen ook om de hondjes reisklaar te maken. Men gaat met ze naar de dierenarts voor een gezondheidscheck, chip, paspoort en de benodigde vaccinaties. Ook zorgen zij voor foto’s en een eerlijke beschrijving van het karakter en gedrag van de honden, zodat wij de dieren goed kunnen promoten. Volwassen teefjes en reuen die op straat gevonden worden, worden zo snel mogelijk geneutraliseerd als hun gezondheidstoestand dat toelaat. Wij helpen mee met de organisatie en het financieren van sterilisaties van honden die op straat wonen in de gebieden waar onze vrijwilligers ook wonen. Dat geeft meteen de gelegenheid om de hond te controleren op ongedierte als vlooien en teken. Indien nodig krijgt het dier de benodigde medicatie.
Na een kort herstel in een kliniek wordt de hond weer op straat teruggezet mits dit enigszins verantwoord is. Een hond waarvan we denken dat hij of zij zich op straat kan redden, wordt bij een vaste voederplaats gehouden. We Are Here heeft op Lesbos 50 hokken getimmerd en in de prachtige opvallende kleur roze geschilderd. Ze staan verspreid over het eiland en daar zorgen vrijwilligers iedere dag voor voer en vers water. Tevens houden ze de dieren in de gaten. Zodra er één ziek of gewond is, wordt deze meteen meegenomen voor een behandeling.

Gastgezinnen

Puppy’s redden zich niet op straat. Bij de opvanggezinnen krijgen de honden veiligheid, onderdak en eten. Uiteraard wordt er ook gezorgd voor de medische zaken die een pup nodig heeft, zoals inentingen, ontwormen en ontvlooien. In een opvanggezin went het dier alvast aan een huiselijk leven. De vrijwilligers op Lesbos proberen zo veel mogelijk met de hondjes te gaan wandelen, zodat ze aan een lijn leren lopen. Af en toe gaan ze mee met de auto naar het strand of een terrasje waar de honden in aanraking komen met andere mensen en kinderen. We streven er naar om de honden te socialiseren en ze met zoveel mogelijk indrukken om te leren gaan, binnen de toch nog steeds beperkte mogelijkheden die er zijn. Ook op Lesbos hebben de vrijwilligers een baan, een gezin en drukke werkzaamheden naast de opvang van de vele honden. Als er al snel een vlucht beschikbaar is voor een hondje dat reisklaar is, ontbreekt de tijd om hem/haar goed te socialiseren. Die taak ligt dan in Nederland bij het opvanggezin of bij de adoptanten.
   

Promoten van de hond

Ondertussen worden de honden door We Are Here via de Facebook-pagina en de website in de schijnwerpers gezet. Van de vrijwilligers op Lesbos krijgen we een karakterschets en nadere informatie over de hond en uiteraard fotomateriaal! Bij interesse in een hondje van mogelijke adoptanten volgt in Nederland eerst een huisbezoek om kennis te maken en de adoptanten voor te bereiden. Een paar keer per jaar reist één van ons zelf naar Lesbos om contacten met de opvanggezinnen te onderhouden en om korte lijnen uit te zetten onder reisorganisaties en hotels voor het werven van vluchtbegeleiders onder de toeristen.
Natuurlijk gaan we ook bij de dierenwinkel langs om vele kilo’s voer te kopen wat gebruikt wordt bij de voederplaatsen. Lege benches worden op Lesbos ingevlogen voor de volgende vlucht met honden en dankbaar voor gedoneerde spullen als riempjes, tuigjes, speelgoed, medicijnen en overig verdelen we dat onder de opvanggezinnen.
Zodra een hond oud genoeg is om te reizen, gezond is en na de benodigde rabiës-vaccinatie en chip met paspoort, kan er een ticket geboekt worden waarmee hij of zij overgevlogen wordt naar Nederland. Vrijwilligers op Lesbos zijn op de luchthaven om te helpen met inchecken. Hier vloeien de afscheidstranen na een liefdevolle opvang… De honden moeten in een bench in de (verwarmde) laadruimte van het vliegtuig met een hoop lawaai, dat is voor de meeste honden niet leuk. Het valt niet uit te leggen dat ze op weg zijn naar een goed leven… Kleine hondjes mogen soms mee in de cabine, waar ze gerust gesteld worden door de vluchtbegeleiding. Kijk onderaan deze pagina voor een paar filmpjes over het inchecken en het transport van de honden.

Aankomst in Nederland

Eenmaal aangekomen op de luchthaven in Nederland staan de adoptanten te trappelen van ongeduld om hun nieuwe gezinslid in de armen te kunnen sluiten. Vrijwilligers van We Are Here zorgen voor begeleiding van de adoptanten en overhandigen hen de paspoorten van de hondjes. Gastgezinnen en gastrijders komen ook naar Schiphol, om de honden die niet direct geplaatst worden, mee te nemen of te brengen naar hun tijdelijk opvanggezin om bij te komen van de reis en rustig te wennen aan het leven in Nederland. We streven wel naar directe plaatsing om de hond nog weer een stressvolle verandering van omgeving te besparen. Mocht een hond niet direct na aankomst bij een adoptiegezin geplaatst worden, dan zorgen de gastgezinnen in Nederland voor mooie, sprekende foto’s waarmee we de hondjes kunnen promoten op onze Facebookpagina, ons Instagram-account en op deze website.
Na plaatsing bij adoptanten houden we nauw contact de eerste tijd over de ontwikkeling van de hond. Er is alle ruimte om vragen te stellen en waar mogelijk geven wij adviezen en tips. Kortom, wij zijn afhankelijk van vele vrijwilligers, zowel op Lesbos als in Nederland! Achter de schermen bij We Are Here zit een heel team aan betrokken mensen, die het beste voor hebben met de straathondjes op Lesbos. Stuk voor stuk mensen die zich met hart en ziel inzetten naast hun (vaak fulltime) baan, gezin en sociale leven. Daarvoor kunnen we niet genoeg dank uitspreken!

bench hond straathond zwerfhond laadruimte vliegtuig straat hond griekenland lesbos adoptie adoptant straathond cabine hond vliegtuig draagtas draagmand

adopteer hond pup adoptie aankomst vliegtuig straathond griekenland aankomst schiphol zwerfdier lesbos schiphol aankomst hond honden straathond zwerfhond

 inchecken vrijwilliger lesbos vertrek inchecken griekenland hond 

vliegen vliegtuig hond cabine ruim pups puppie puppy lesbos griekenland zwerfhondje knuffel knuffelen zwerfdier spelen

spelen straahondje pup straat hond zwerf hond straathond lesbos socialiseren zwerfhond socialiseren socialisatie

adoptiehond straathond contact puppie puppy pups pup dumpen gedumpt

gedumpte hond voer voeren straathond straathond griekenland zwerfhond griekenland

opvang hond straathond zwerfhonden lesbos voederplaats zwerfhond