Waarom een buitenlandse hond?

Waarom een straathond van Lesbos?

 
Even wat cijfers: de jaarlijkse vraag naar een gezinshond ligt op 150.000. 25% daarvan komt via erkende fokkers, 8% zijn straathonden uit het buitenland. De rest -ruim 100.000 dus- komt via illegale hondenhandel en broodfok naar de nieuwe baas.
Het overgrote deel van de honden komt van fokkers en handelaren die het niet zo nauw nemen met de gezondheid en het welzijn van de dieren. In dit perspectief is elke zwerfhond die geplaatst wordt via een stichting een welkom alternatief voor een hond uit de broodfok (bron: Stray Animal Foundation Platform)

“De asielen hier zitten toch ook vol?” Vaak wordt gedacht dat de Nederlandse asielen vol zitten. In werkelijkheid is de wachtlijst voor een leuke, betrouwbare gezinshond uit het asiel opgelopen tot 12.000 aanvragen.

Wilma de Joode, beheerster van dierenopvangtehuis De Bommelerwaard in Bruchem, heeft er een artikel over geschreven. In het kort komt het hierop neer:

  • Er is een tekort aan plaatsbare sociale honden in de Nederlandse asielen. Als er wel leuke, sociale honden binnenkomen in de asielen, dan zijn ze vaak binnen zeer korte tijd weer geplaatst omdat mensen ervoor in de rij staan.
  • Broodfokkers in ons land verdienen veel geld met het plaatsen van pups die in echt nare omstandigheden opgroeien. Om nog maar te zwijgen van de moederhonden, die nauwelijks daglicht zien en geen tijd krijgen om bij te komen van het voeden van het ene nestje, voor ze alweer zwanger zijn van het volgende. Veel van deze fokkers kopen deze pups in Oost-Europa, omdat daar geen controle is op hygiëne en leefomstandigheden.
  • Omdat er weinig geschikte honden in asielen zitten, gaan mensen voor een pup. Reële kans, dat je dan te maken krijgt met een broodfok-hond. Te vaak worden honden aan asielen aangeboden omdat ze niet sociaal zijn en uit deze vreselijke puppyhandel komen. Aan screening voor een juiste match tussen hond en gezin doen ze al helemaal niet.
  • Rashonden: deze zijn duur en zo’n 40% heeft een erfelijke afwijking. Bulldogs die amper kunnen ademen, herdershonden die moeilijk lopen, hartproblemen bij Berner Sennenhonden… rashonden die wel goed worden gefokt zijn vaak duur en kennen een wachtlijst.

Wil je het hele artikel lezen, klik dan hier.

Buitenlandse zwerfhondjes

De groep waar wij ons voor inzetten! Ze zijn al geboren, gaan vaak een slecht en kort leven tegemoet. Niemand die aan ze verdient. Mits goed geselecteerd, zijn ze perfect als leuke huishond. Hun hondentaal is goed, ze kunnen vrijwel altijd goed met andere honden overweg door hun vroegere leven op straat. Door de keuze te maken voor een straathond houd je het kopen van pups uit broodfok niet in stand.

Wil je een straathond uit Lesbos een thuis bieden, dan helpen wij je heel graag. De honden die niet geschikt zijn voor herplaatsing worden niet aan hun lot overgelaten. Zij krijgen eten en medische verzorging op het eiland en slapen in door ons geplaatste hokken op veilige plaatsen.
Vind je het leuk om te zien wat erbij komt kijken voor een straathond in Nederland is? Kijk op “Achter de schermen”.
Ben je op zoek naar een leuk hondje, kijk dan bij onze beschikbare honden.
Volg onze dagelijkse bezigheden op Facebook of Instagram.