Gezondheid

EHRLICHIA

Wat is het en waar komt het voor?
Ehrlichia is een ziekte waarbij de hond wordt geïnfecteerd door een tekenbeet. Teken besmet met deze bacterie komen vooral in het Middellandse Zeegebied voor, maar er zijn ook meldingen geweest van honden die nooit in het buitenland zijn geweest.
Symptomen:
De eerste verschijnselen kunnen ontstaan 5 tot 21 dagen na besmetting. Denk dan aan koorts, sloomheid, rillingen, verminderde eetlust en bloedarmoede.
Diagnose:
Door bloedonderzoek wordt de diagnose bevestigd.
Behandeling:
Ehrlichia kan goed behandeld worden met doxycycline, meestal gedurende 28 dagen.
Prognose:
Als de hond op tijd behandeld is, dan zijn de vooruitzichten prima.
We Are Here Lesvos laat de honden testen en als er antilichamen zijn, ook behandelen met doxycycline voordat ze naar Nederland komen. Het resultaat staat vermeld in het paspoort.

LEISHMANIA

Wat is het en waar komt het voor?
Leishmania is een van de mediterrane ziektes die door zandvliegjes wordt overgebracht. Het komt voor rondom de Middellandse Zee (en zuidelijker), dus voor de honden die via ons naar Nederland komen bestaat het risico op deze ziekte. Let ook op wanneer je de hond meeneemt op vakantie naar bijv Spanje of Frankrijk.  De ziekte komt nog niet in Nederland voor, daarvoor is het gemiddeld te koud.
Met de toenemende temperaturen is de kans aanwezig dat het zich ook in Nederland zal openbaren.

Diagnose:
Als de hond 6 maanden of ouder is kan het bloed getest worden op antilichamen. Test je hond positief , dan is het belangrijk een
aanvullend bloedonderzoek (oa eiwitelektroferese en reisprofiel) te doen, want je wil weten of de leishmania op dat moment actief is en of de nieren en de lever nog goed werken.
Het verraderlijke aan leishmania is dat het wel zeven jaar kan duren voor de hond ziek wordt en je het niet altijd aan de hond merkt of ziet. Om deze reden raden we iedereen aan om alert te zijn op kenmerken van leishmania maar ook om na ongeveer een jaar in Nederland te zijn een bloedonderzoek te doen.

Wat als mijn hond leishmania heeft
Test je hond positief en blijkt uit de aanvullende bloedonderzoeken dat de leishmania niet actief is op dat moment, dan start je een behandeling met allopurinol. Dit zijn pilletjes die je dagelijks geeft. Elk half jaar doe je een bloedtest om te zien hoe de parasiet zich gedraagt in het lichaam van je hond. Is de leishmania rustig dan kan je na 3 goede resultaten stoppen met de allopurinol. Wel blijf je elk half jaar de bloedtesten doen, want als de leishmania actief wordt dan moet er weer behandeld worden, je hond kan namelijk niet genezen van leishmania, het blijft altijd in het bloed aanwezig.
Is de leishmania wel actief aan het werk, dan is behandeling met allopurinol onvoldoende. Je gaat dan intensiveren met een sterkere behandeling, Glucantime injecties of Milteforan siroop. Beide zijn effectieve behandelingen, welke van de twee je dierenarts kiest hangt af van de werking van de nieren van je hond. Elke hond van 6 maanden of ouder wordt door ons getest, de resultaten worden vermeld in het paspoort.
Is de hond positief getest dan zoeken we een oplossing voor de hond op het eiland, omdat stress een trigger kan zijn voor het uitbreken van de ziekte. Dat willen we de honden niet aandoen. Jonger dan 6 maanden heeft testen geen zin, omdat de hond dan nog de antistoffen van de moeder heeft. Als je hond negatief test, dan is het geen garantie dat er zich nooit leishmania kan ontwikkelen. Na geïnfecteerd te zijn kan het tot 7 jaar duren voor het tot uiting komt; bij sommige honden zelfs nooit.

Kenmerken leishmania
Het ziektebeeld en verloop verschilt van hond tot hond.
Er zijn honden die kort na de infectie ziek worden, bij anderen openbaart het zich nooit. Of en wanneer de hond ziek wordt, hangt van de individuele afweer af.

Waar moet je op letten?
Heeft je hond wondjes die maar niet helen, groeien de nagels harder dan normaal, ontstaan er kale plekjes rond ogen en oren, wordt de hond slomer of ontstaan er neusbloedingen? Dan is het verstandig nog eens een test te laten doen. Vertel je dierenarts ook altijd dat je hond uit Griekenland komt.

Prognose
De ziekte is goed te behandelen mits het tijdig is ontdekt. Zijn de nieren al aangetast, dan ziet het er minder gunstig uit.

Wat moet je voorkomen
Stress, narcose en vaccinaties verlagen de
weerstand, waardoor de ziekte weer actief kan worden. Probeer dit waar mogelijk te voorkomen.

We werken samen met een dierenarts in Nederland die gespecialiseerd
is in dit complexe ziektebeeld.
Mocht je hond de diagnose krijgen, dan is zij op de achtergrond betrokken voor de juiste adviezen en behandeling. Laat het ons dan ook zeker weten als je hond positief test op leishmania.

GIARDIA

Wat is het en waar komt het voor?
Giardia is een van de meest voorkomende darmparasieten bij de hond en de kat. Het is niet specifiek een Mediterrane ziekte,
het komt overal in Nederland voor, vooral buiten, op plekken waar honden en katten samen komen.
Symptomen:
Bij veel honden geeft het nauwelijks klachten, bij sommige dieren veroorzaakt het een hardnekkige, terugkerende diarree.
Diarree soms met tussenpozen. De ontlasting is vaak bleker, stinkt en is vettig.
Diagnose:
Giardia wordt aangetoond in de ontlasting, het beste resultaat is het opvangen van drie keer ontlasting en deze te laten onderzoeken.
Behandelen:
Een behandeling met een kuur (Panacur) is effectief. Als je andere dieren hebt, is het raadzaam deze ook te behandelen.

Wil je ons helpen?

Dat kan op vele manieren. Kies voor een straathond, word gastgezin, vluchtbegeleider of donateur. Al voor €1 per maand kan je helpen!

Doneer nu!