Leishmania

Wat is het en waar komt het voor?
Leishmania is een ziekte die door zandvliegjes wordt overgebracht en rondom de Middellandse Zee (en zuidelijker) voorkomt. De ziekte komt nog niet in Nederland voor, daarvoor is het gemiddeld te koud. Met de toenemende temperaturen is de kans groot dat het zich ook in Nederland zal openbaren.

Diagnose:
Deze wordt gesteld door het testen van het bloed op de parasiet. Als de hond positief getest is, wordt er ook een aanvullend bloedonderzoek gedaan om te kijken hoe de nieren en de lever ervoor staan. Het verraderlijke aan een Leishmania-test is, dat het wel zeven jaar kan duren voor de hond ziek wordt. Elke hond van 6 maanden of ouder wordt door ons getest, de resultaten worden vermeld in het paspoort en de bijgevoegde gezondheidsverklaring. Jonger dan 6 maanden heeft testen geen zin, omdat de hond dan nog de antistoffen van de moeder heeft.
Wij testen de honden altijd. Het ziektebeeld en verloop verschilt van hond tot hond. Er zijn honden die kort na de infectie ziek worden, bij anderen openbaart het zich nooit. Of en wanneer de hond ziek wordt, hangt van de individuele afweer af. 

Waar moet je op letten?
Heeft je hond wondjes die maar niet helen, groeien de nagels harder dan normaal, ontstaan er kale plekjes rond ogen en oren, wordt de hond slomer of ontstaan er neusbloedingen, dan is het verstandig nog eens een test te laten doen. Vertel je dierenarts ook altijd dat je hond uit Griekenland komt.

Behandelen:
De ziekte is goed te behandelen, vooral wanneer het tijdig is ontdekt. Eerste keus is Allopurinol, na een aantal weken geïntensiveerd met glucantime of milteforan. Ook al is de hond na de behandeling genezen verklaard, het is een chronische ziekte en de symptomen kunnen dus altijd terugkeren. Stress, narcose en vaccinaties verlagen de weerstand, waardoor de ziekte weer actief kan worden. Probeer dit waar mogelijk te voorkomen.
We werken samen met een dierenarts in Nederland die gespecialiseerd is in dit complexe ziektebeeld. Mocht je hond de diagnose krijgen, dan kunnen we je met haar in contact brengen.