Tips

De eerste tijd:

Jij weet al even dat je een nieuwe huisgenoot krijgt, voor de hond is het allemaal onduidelijk wat er aan het gebeuren is. De reis heeft impact, allemaal vreemde gezichten boven zijn hoofd en hoe kansloos zijn vroegere situatie ook was, er was een structuur. Omdat de nieuwe omgeving en mensen ze totaal vreemd zijn, ligt vluchten op de loer. Overprikkeling en stress is de grootste veroorzaker van probleemgedrag, rust is in de eerste periode cruciaal. Hieronder wat tips die belangrijk zijn voor de eerste periode.

Rij bij het ophalen van de hond direct door naar huis. Maak géén tussenstop bij een tankstation voor een plas, maar ga zsm naar huis om daar te wennen. Hou ramen en deuren dicht, zorg voor een afgesloten tuin en ga zeker niet meteen aan een lange wandel.

De hond heeft rust nodig. Stel ‘beschuit met muisjes’ nog even uit, maar wen vooral aan elkaar. Een (puppy)cursus is heel goed, maar start hier niet de eerste week mee. Slaap is nodig om bij te komen, zorg dat de hond de ruimte krijgt die rust te pakken. Laat hem lekker slapen en stoor hem niet.
Het komt voor dat de hond de eerste dagen niet ontlast, of alleen in huis. Om dit patroon te doorbreken is het goed steeds dezelfde (korte!) wandeling te maken en langer stil te staan op dezelfde plek. Deze wordt dan vertrouwd en de hond zal zich daar gaan ontlasten.
Laat de hond de eerste periode dubbel aangelijnd uit, dus gebruik zowel het meegeleverde tuigje als de halsband en lijn beide aan. Draai de lus om je pols. Mocht de hond schrikken, dan heb je houvast en hij kan niet wegschieten.
Gebruik vooral geen rolriem. Behalve dat ze nogal snel uit je hand kunnen schieten en dat een klap geeft waar de honden enorm van schrikken, leert de hond niet met jouw leiding mee te lopen, maar bepaalt de ruimte van de lijn wat hij doet.
Laat de hond de eerste dagen nog niet echt alleen. Bouw het op en begin met even in een andere ruimte zitten zonder er een drama van te maken. De hond ervaart dan dat je vanzelf weer terugkomt.
Als de hond de eerste dagen de hele dagen achter je aan loopt, dan zoekt hij steun en veiligheid. Hoe lief het ook lijkt, het is belangrijk dat hij op zichzelf gaat vertrouwen. Wijs hem af en toe af, stuur hem naar zijn mand en geef niet steeds aandacht als hij erom vraagt.
Schrikt je hond van harde geluiden of verkeer? Geef er niet teveel aandacht aan en probeer af te leiden en door te lopen. Ga niet stilstaan, optillen of op een andere manier dit gevoel van onzekerheid bevestigen.

Wil je ons helpen?

Dat kan op vele manieren. Kies voor een straathond, word gastgezin, vluchtbegeleider of donateur. Al voor €1 per maand kan je helpen!

Doneer nu!