Tips voor de eerste tijd

Hij is gearriveerd!

En dan is je hond bij je thuis. Net een behoorlijke reis achter de rug en met voor hem wildvreemde mensen mee. Elke hond is uniek, ze hebben hun eigen karakter en ook hun eigen achtergrond. Sommige honden stappen uit het vliegtuig alsof ze die dagelijks als lijndienst pakken. De meesten zijn echter nogal onder de indruk en hebben tijd nodig om bij te komen. Wij staan klaar met raad en daad als je vragen hebt over opvoeding, verzorging en gedrag. Tijdens de procedure ben je al geïnformeerd over de aankomst, opvoeding, veiligheid in huis én veiligheid tijdens uitlaten, zindelijkheid en verlatingsangst. Laat het ons weten als je ergens vragen over hebt. Niet te lang doortobben, dat is voor jezelf niet leuk en zeker ook niet voor de hond. Vraag tijdig advies, zodat wij je kunnen helpen!

      Algemene tips

  • Rij meteen door naar huis als je de hond van Schiphol hebt opgehaald. Maak geen tussenstop onderweg voor een plas. De hond kent jou en de omgeving niet. Ga lekker naar huis en laat hem daar in de (afgesloten) tuin even snuffelen en plassen. Neem water, een handdoek en een drinkbakje mee naar Schiphol. Een paar brokjes is lekker, maar geef niet teveel, zeker niet als je nog een stuk moet reizen. De honden hebben de dag van de reis niet gegeten, om wagenziekte en poepen en plassen in de reisbench te voorkomen. Ze zullen trek hebben als je thuiskomt. Geef in het begin meerdere porties, verdeeld over de dag en overvoer de hond niet.
  • Een hond heeft rust nodig. Pups nog meer dan volwassen honden en na een stress situatie nog weer meer. Geef ze die rust de eerste dagen, laat ze lekker bijkomen. Stel ‘beschuit-met-muisjes’ en ander bezoek even uit tot je hond zich helemaal thuis voelt.
  • Het is belangrijk om de eerste tijd steeds op dezelfde plek te wandelen. Maak meerdere keren per dag hetzelfde rondje. De hond lijn je dubbel aan (dus met twee riemen), zowel aan een halsband als ook een veiligheidstuigje. Ga niet kort na aankomst met de hond gezellig naar het bos of naar het strand, maar laat hem of haar eerst de directe omgeving van thuis kennen.
  • Laat de hond de eerste dagen nog niet echt alleen. Bouw het op door even in een andere ruimte te gaan zitten, ga kort naar buiten en kom weer terug. Zo vertrouwt hij er al snel op dat je weer terug komt.
  • In het begin zoekt de hond vertrouwen en heb je de kans dat hij de hele dag achter je aan loopt. Lijkt super schattig, maar is pure onzekerheid. Hij leunt op je en zal dat blijven doen als dat beloond wordt. Wijs hem soms ook af, stuur hem even naar zijn mand en nodig hem later uit bij je te komen. Zo leert hij op zichzelf te vertrouwen.
  • Het kan zijn dat de hond niet zindelijk is bij aankomst. Soms kan het zijn dat ze dat wel waren op Lesbos. Dat heeft te maken met vertrouwen. Soms houden ze het een dag op, of doen ze het in huis waar ze zich al veilig beginnen te voelen. Het is belangrijk om dan steeds op dezelfde plek te wandelen en geduld te hebben. Wacht rustig en hij zal vanzelf gaan plassen. De geurtjes worden eigen en hij wordt rustiger, waardoor hij sneller tot plassen over zal gaan.
  • Zorg dat de hond niet kan ontsnappen. Hou ramen en deuren gesloten. Zorg ook dat de tuin goed omheind is en dat er geen gaten of kieren onder hagen of schuttingen zijn waar de hond onderdoor kan glippen. Pas ook op met het openen van deuren, zorg ervoor dat een eerste deur dicht is, voordat de tweede deur open gaat (sluizen). Als ze nog niet helemaal ‘thuis’ zijn, is er in het begin ontsnappingsgevaar. 
  • Geef de hond zijn eigen plekje en stoor hem niet als ie lekker ligt te slapen of te spelen. Leer dit ook de kinderen.
  • Schrikt de hond van harde geluiden of verkeer? Probeer hem er zoveel mogelijk mee te confronteren en laat zien dat het normaal is door er geen aandacht meer aan te geven. Ga de angst vooral niet bevestigen door troostend naar je hond te reageren. Zo wennen ze er het snelst aan.
  • Ga op cursus. Het is leuk om met je hond samen bezig te zijn en heel nuttig voor de socialisatie van je hond. 


Zijn er dingen waar je niet uitkomt en graag advies over wil? Mail of WhatsApp ons dan, we doen altijd ons best je te helpen!